Вие сте тук

Концепцията „Разпръснат Хотел“ и приложима ли е тя за селата в България

Разпръснат Хотел

Концепцията „Разпръснат Хотел“ е сравнително нова и набира популярност първоначално в Сицилия, след това в южните райони на Италия, а напоследък и в провинция Тоскана. Италианската дума за това е Albergo Diffuso. Представлява тип настаняване, при което няколко различни и разпръснати къщи в селото играят ролята на стаи или апартаменти в хотела.

Тази практика е започнала през 80-те години в малки исторически и полу-обезлюдени селца в Сицилия. Но тази практика постепенно набира популярност и в другите области на Италия.

Характеристиките на един такъв „Разпръснат Хотел“ са:

  • Собственика на хотела /няколкото къщи/ е един и предлага нормална хотелска услуга като настаняване.
  • Стаите са разположени в съществуващи реновирани къщи в исторически селца или градчета
  • Налична централно разположена рецепция с кафене
  • Възможност гостите на хотела да се смесят с местното население и да бъдат част от местният живот

Към момента в Италия има около 50-тина хотела от този тип.

Концепцията "Разпръснат Хотел":

Концепцията "Разпръснат Хотел"

Другото характерно нещо за този тип хотели е че нямат ресторант към тях. Принципът е туристите, които отсядат в този тип хотели е да си взимат закуски от местната пекарна и да се хранят в местните ресторанти и заведения. Така приходите се разпределят между различни бизнеси в селцето, а туристите се сливат с местните и придобиват по-пълни впечатления от местният начин на живот. Усещат по-добре духът и историята на конкретното селище.

И така тази страхотна идея за селски туризъм дали е приложима в България. Мисля си че въпреки закостенелите разбирания на българина относно туризма, че ще се намерят иновативни предприемачи, които ще развият подобна концепция в някое китно селце. А от към природни дадености нашите села и градчета са богати на красиви гледки, минерални извори и хилядолетна история.

Какво повече му трябва да един турист от това да се докосне до хилядолетната българска история, да се възхити на красивата природа, да опита вкусните ни гозби и да се наслади на една качествена спа процедура с минерална вода.

И за разлика от бетонните мастодонти в големите курорти, този бизнес е ориентиран към платежоспособни туристи ценящи качественото обслужване и спокойствието.

Оферти за Селски Туризъм:

Дестинация: